Dzień soku

Zdrowe odżywianie może być smaczne i ciekawe, dlatego 9 czerwca zorganizowaliśmy w Jodełce „Dzień Soku”.

KOTKI Na początku zastanawiały się, z czego można zrobić sok. Później nazywaliśmy i rozpoznawaliśmy po kolorze owoce i warzywa (marchew, ogórki, jabłka, kiwi, winogrona, pomarańcze oraz truskawki), z których następnie powstały trzy pyszne soki: czerwony, zielony i pomarańczowy. Kolejne owoce i warzywa znikały w magicznej maszynie – sokowirówce, zmieniając się w pyszny i zdrowy sok. Pani Alicja zachęcała nas, aby codziennie spożywać owoce i warzywa, również w postaci pysznych i zdrowych soków. Później nadszedł czas na degustację. Mogliśmy również skosztować pomarańczę, marchewkę oraz ogórka nie tylko w postaci soku, chętnych nie brakowało?Było pysznie i zdrowo. Zapraszamy do albumu Kotków.

BIEDRONKI podczas zajęć utrwalały wiedzę na temat owoców i warzyw. W tym dniu odbyło się wiele zabaw związanych z witaminkami. Następnie zrobiliśmy przy pomocy sokowirówki pyszny, naturalny sok wieloowocowy, a za pomocą blendera sok arbuzowy. Degustacja soków odbyła się podczas drugiego śniadania.. Były wyśmienite, a do tego bardzo zdrowe. Zapraszamy do Albumu Biedronek.

TYGRYSKI z okazji Dnia Soku postanowiły samodzielnie zabrać się do robienia pysznego napoju owocowego. Najpierw rozmawialiśmy o tym, z jakich owoców lub warzyw można przyrządzić witaminowy sok. Dzieci dużo na ten temat wiedziały. Zapoznały się również z urządzeniami, które pomogą nam wycisnąć z owoców to, co najlepsze. A była to sokowirówka i wyciskarka do cytrusów. Przedszkolaki dzielnie pomagały w robieniu soku, najpierw jabłkowego, a później pomarańczowego. Wszyscy ze smakiem wypili bardzo zdrowe soki. Zachęcamy rodziców, aby wraz z dziećmi spróbowali zrobić takie pyszności. Zapraszamy do Albumu Tygrysków.

SÓWKI podczas zajęć utrwalały wiedzę na temat owoców i warzyw. W tym dniu odbyło się wiele zabaw związanych z witaminkami. Następnie do sokowirówki i wyciskarki włożyliśmy owoce, aby zrobić pyszne naturalne soki owocowe. Degustacja soków odbyła się podczas podwieczorku. Były wyśmienite, a do tego bardzo zdrowe 🙂 Zapraszamy do Albumu Sówek

U KANGURKÓW najpierw Pani Natalia opowiedziała dzieciom o budowie sokowirówki oraz wytłumaczyła, w jaki sposób należy jej używać. Następnie dzieci wrzucały owoce i obserwowały, w jaki sposób tworzy się sok. W ten sposób powstał przepyszny sok z pomarańczy oraz sok marchewkowo-jabłkowy. W tym czasie kolejna grupa dzieci przy pomocy blendera wykonywała przepyszne smoothie truskawkowo-bananowe z dodatkiem mięty. Wszyscy nie mogli się doczekać degustacji. To był bardzo miły i zdrowy dzień :-). Zapraszamy do Albumu Kangurków.